Geschiedenis van het Christelijk Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam.

Na het stoppen van een eilandelijk mannenkoor hebben de heren Frans van Oostenbrugge en Johan van Broekhoven de schouders eronder gezet om te kijken of een mannenkoor in Stellendam haalbaar was. Bij de start werden in de lokale media berichten geplaatst, en een uitzending op radio Flakkee werkte mee om leden te werven. Het eerste lid wat zich aanmeldde was Aai van den Hoek. Op 21 augustus werden 14 leden ingeschreven, en op 28 augustus startte de 1e repetitie. Het jaar 1990 werd afgesloten met 22 leden. Meerdere leden zijn vanaf de oprichting tot heden lid van het koor. Vanaf de oprichting tot 1996 is Johan van Broekhoven dirigent van het koor geweest.

Daarna werd Jaap de Geus dirigent, die de mannen onder zijn hoede had tot in december 1999 zijn zoon Corné het stokje overnam. Hij is tot heden de dirigent van het koor. In de loop der jaren zijn er veel uitvoeringen gegeven in de regio en daar buiten. Het doel is om het Evangelie uit te dragen door het zingen van Psalmen en geestelijke liederen.

Onder de bezielende leiding van Corné is het koor een van de bekendste koren van het eiland geworden. In de afgelopen jaren heeft het koor meegewerkt aan meerder CD opnamen.

Vanaf de oprichting is Marian van Oostenbrugge de vaste begeleider van het koor. Met haar ervaring,  betrokkenheid en orgelspel draagt zij bij aan de roeping van het koor.

M.i.v. januari 2017 is Marian gestopt met de begeleiding van het koor en is tot opvolger Wiljan de Geus benoemd.
In september 2017 heeft het koor ook een nieuwe dirigent gekregen. Na 18 jaar onder leiding van Corné de Geus te hebben gestaan, werd de dirigeerstok overgenomen door Jurriën van Kooten. Sinds september 2021 is Corné de Geus weer de dirigent. De functie van begeleider is op dit moment vacant.

Het koor heeft naast geestelijke liederen ook vaderlandse liederen in het repertoire. Eendracht, betrokkenheid en Gods Woord zijn de kernpunten van het koor. Op dit moment telt het koor ongeveer 30 leden. De mannen hebben diverse kerkelijke achtergronden en hebben een goede band met elkaar. Er is een grote betrokkenheid bij de activiteiten. Mannen vanaf 18 jaar zijn welkom, al moeten we constateren dat de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant is. Het koor wil mannen oproepen om zich bij hen aan te sluiten.

We wensen u veel plezier bij het bezoek aan de website.

Repetitieavond:
Iedere vrijdagavond (m.u.v. de 1e vrijdag van de maand) van 19.30 tot 21.30 uur in de Beth-El kerk, Voorstraat 108 te Stellendam.
Copyright  Christelijk Mannenkoor Door Eendracht Verbonden Stellendam - 2013 - Realisatie: Websites van der Mey