3 november 2018. Verslag van de zangavonden in Rhoon en Ouddorp

Op uitnodiging van een commissie van de hervormde gemeente in Rhoon reisden we op zaterdag 3 november met de bus af naar Rhoon. Het thema van de avond was de reformatie.

Na een vrij korte rit kwamen we rond 17.45 uur aan bij de dorpskerk van Rhoon, waar we werden verwelkomd door Kees Moijses, een oud inwoner van Stellendam, die al jaren op Rhoon woont.

Na dit welkom werd begonnen om de opstelling van het koor in orde te brengen. In deze oude kerk, waarvan het oudste deel uit 1430 stamt was het passen en meten om iedereen op de juiste plek te zetten. Direct werd begonnen met het inzingen. Wiljan de Geus moest wel eerst zoeken waar alle registers van het orgel zaten, maar werd hierbij geholpen door de vaste organist van de gemeente.

Na het inzingen werd door de organisatie de inwendige mens verzorgd met koffie of thee en diverse belegde broodjes.

Al voor 19.00 uur kwamen de eerste mensen de kerk in om deze avond bij te wonen. Om half acht was de kerk flink gevuld en kon de avond van start. Na welkom door Kees Moijses ging het programma zonder verdere aankondiging van start. Beurtelingse samenzang en steeds twee nummers van ons koor stonden op het programma. Halverwege was er ook nog een meditatie over de Reformatie.

Door D.E.V. werden deze avond de volgende nummers ten gehore gebracht:  In Christus, Heer, ik kom tot U, Psalm 105, Er is een God die hoort, Troost Mijn volk, Witter dan sneeuw, Het donker voorbij en Vrede.

Om kwart voor negen was het programma ten einde en werd de avond afgesloten en konden we ons opmaken voor de terugreis. En toen……… bleek de bus voor de terugreis voor 22.15 uur gepland. DE chauffeur was terug gereden naar Stellendam, dus daar stonden we dan. Wiljan besloot om nog eens paar nummers op het orgel te spelen. Kees en Joop zijn aan het bellen gegaan om de bus eerder te laten voorrijden en de mensen gingen nog een keer koffie voor ons zetten. Uiteindelijk stond de bus om kwart voor tien gereed en konden we terug naar huis.

We kunnen terugzien op een mooie avond met een goed optreden, zo werd ons door meerdere mensen verteld. Mogelijk komt er volgend jaar een vervolg.

Kort daarop mochten we voor de bewoners van de Vliedberg in Ouddorp zingen. 13 november werden we al om 18.45 uur in Ouddorp verwacht, waar we ontvangen werden met koffie en cake. Intussen werden de laatste dingen klaargezet zoals piano en lessenaar. Om 19.00 uur hebben we onze plaats ingenomen en konden we zien dat een flink aantal bewoners en andere luisteraars aanwezig waren. Het programma voor het koor was gelijk aan dat van Rhoon. Ook nu was er ruimte voor samenzang. Hierbij werd door de aanwezigen goed meegezongen. Na ongeveer 50 minuten was het programma afgelopen, nadat we op verzoek het nummer "Witter dan sneeuw" nogmaals ten gehore hadden gebracht. Deze tweede keer ging het wel beter dan de eerste keer. In het dankwoord door één van de medewerksters van de Vliedberg, die hoopte dat dit niet de laatste keer zou zijn werden de koorleden, de dirigent en de pianist bedankt. Na afloop was er nog een kopje koffie of voor de liefhebbers iets anders te drinken. Nadat we met een paar mannen hadden geholpen met opruimen zijn de laatsten om 21.00 uur weer naar huis gegaan.
Copyright  Christelijk Mannenkoor Door Eendracht Verbonden Stellendam - 2017 - Realisatie: Websites van der Mey